MOLENWIJK ONG – 9641 JX VEENDAM

drone molenwijk

Langs de Molenwijk zijn ruime kavels beschikbaar voor enthousiaste ondernemers, die hun onderneming willen combineren met wonen. De planopzet en openbare ruimte zijn met respect voor de historie opgezet. Pioniers kunnen opgelucht ademhalen, creativiteit en eigen inbreng te aanzien van de kavelomvang en natuurlijk ook de bouwstijl zijn zelf in te vullen.

Het plan en openbare ruimte zijn opgezet met respect voor de historie enerzijds en mogelijkheid tot optimale flexibiliteit van kavelindeling en architectuur binnen 4 thema’s:
Wonen – Werken aan de Molenwijk
Wonen – Werken op een eiland
Wonen – Werken aan de rand
Wonen – Werken in eenheid

Ieder thema heeft zijn eigen uitstraling en binnen ieder thema is er voor de pionier ruimte voor creativiteit zowel met betrekking tot kavel-omvang als ook bouwstijl. Totaal is er nog ruimte voor ca.12 kavels van gemiddeld 2000 m2.

Op de fiets bent u binnen vijf minuten in het centrum van Veendam, met alle denkbare voorzieningen. Het station ligt op 10 minuten fietsen en de snelweg N33 is binnen 2 minuten met de auto bereikbaar. Dat is nog eens centraal ondernemen

WW in eenheid vormt een gebied waar de woning en het bedrijf volgens een modulair systeem kunnen worden vormgegeven. Samen vormen ze een eenheid. Op deze wijze ontstaat er voor de gebruiker een heel flexibel systeem en aan zijn wensen kan aanpassen in grootte en architectuur. Ook bij de verkaveling is rekening gehouden met flexibiliteit in afmetingen. De woningen aan de Noordzijde staan aan/in de waterrand om de zonnige tuinzijde van de kavel maximaal te kunnen benutten.

WW op een eiland is centraal gelegen in de Molenwijk. Deze plek is bijzonder, omdat je van alle kanten een goed zicht hebt op deze locatie. Het leent zich daarom bij uitstek voor een bijzonder gebouw, een gebouw met een afwijkende hoogte, vormgeving en functie (bedrijfsverzamelgebouw). Het geschetste voorbeeld bestaat uit diverse volumes, die door vorm en/of materiaalkeuze als duidelijk herkenbare eenheden aanwezig zijn in het hoofdgebouw. Met uitstekende mogelijkheden voor gecombineerde functies.

WW aan de rand vormt de overgang in schaal tussen de grote volumes aan de Meihuizenweg naar het compactere wonen-werken in de Molenwijk. De 3 vrijstaande volumes staan op een doorlopende plint, waarin ruimte is voor diverse bedrijven. Het doorlopende en begroeide dak op de bedrijvenplint vormt tevens de verhoogde tuin van de woonstudios. Dankzij deze verhoogde ligging op de verdieping hebben de woningen een vrij uitzicht over het landschap.

WW aan de Molenwijk vormt de overgang tussen de grote volumes van de bedrijfsgebouwen aan de Meihuizenweg en de kleinere volumes van de woningen aan de Molenwijk. Alle woningen hebben een vergelijkbare dwarsdoorsnede, waarbij de lengte van het gebouw varieert. Door de dominantie van het hoofdvolume met ieder zijn eigen ingrepen hierin ontstaat er toch een afwisselend beeld.

Centraal gelegen tussen enerzijds de woongebieden Veendam en Wildervank en anderzijds de bedrijven met een directe aansluiting op de snelweg N33 en prominent zichtbaar vanaf de Industrieweg. Gescheiden door de museumspoorlijn STAR en toekomstige spoorverbinding naar Stadskanaal.

Wonen-werken op een historische ‘nijvere locatie’ in Wildervank. Daar waar de stichter van Veendam en Wildervank zijn raadsakkers kocht en het startsein voor de ontginning van het veen gaf. Het waren Nijvere mannen en vrouwen die hier hun geluk zochten en vonden. Tot voor kort was dit oudste stukje van Veendam nog een vergeten stukje, maar nu de MOLENWIJK.

Energie en Groningen, met name de veen-koloniën, hebben een lange historie. Molenwijk daagt zijn ondernemers en bewoners uit om individueel dan wel gezamenlijk energieneutrale panden te realiseren met als einddoel een energieneutraal park. De eerste twee initiatieven worden reeds naar deze visie gebouwd. Wij willen kennis delen en koppelkansen bevorderen.